دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
۱۴۰۳/۲/۱۴
1402/10/3
نتایج 4 مورد طرح تحقیقاتی خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در پنجمین نشست خبری ترجمان دانش ارائه گردید.

در ابتدای نشست معاون محترم تحقیقات و فناوری دانشگاه در خصوص اهمیت ترجمان دانش و جایگاه آن در تحقیقات، نشست های خبری، گزارش نتایج تحقیقات حوزه سلامت به زبانی ساده و رسا به جامعه هدف، توضیحاتی عنوان فرمودند و در ادامه نتایج طرح های تحقیقاتی با عناوین " بررسی ارتباط سواد سلامت و رفتارهای غربالگری سرطان ها در سالمندان شهرکرد ", " شناسایی الگوهای فرسودگی دیابت و ارتباط آن با پریشانی دیابت، افسردگی دیابت در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در استان چهارمحال و بختیاری در سال 1401" " بررسی شیوع کمردرد و شناسایی عوامل خطر مرتبط با آن در کارکنان برخی از حرفه های کوچک شهرستان شهرکردبررسی تاثیر آموزش فرزندآوری مبتنی برتئوری رفتار برنامه ریزی شده بر ارزش فرزند و قصد رفتار زوجین بدون فرزند در شهر شهرکرد سال 1401"توسط مجریان طرح، اعضای هیئت علمی، محققان و خبرنگاران مورد بحث و بررسی قرار گرفت

تنظیم دوره‌های کار و استراحت و برنامه‌های ورزشی می‌تواند در کاهش بروز کمردردهای شغلی مفید باشد.

در این نشست دکتر سعید یزدانی راد  با اشاره به ریسک‌فاکتورهای شیوع کمردرد، تصریح کرد: سن، سابقه کار، نمایه توده بدنی، آمادگی جسمانی، سطح آگاهی ارگونومیک، وضعیت بدن، بلندکردن بار، اعمال نیرو، مدت زمان حمل بار، مدت زمان انجام کار، فعالیت تکراری، حرکات سریع و ناگهانی، حرکات ضربه‌ای، دمای هوا و دوره کار-استراحت در شیوع کمردرد تاثیرگذار است.

وی افزود: تنظیم دوره‌های کار و استراحت و برنامه‌های ورزشی جهت تقویت عضلات کمر می‌تواند در کاهش بروز کمردردهای شغلی مفید باشد.

مداخلات آموزشی کارآمد برای افراد با سواد ناکافی می‌تواند گامی موثر برای توسعه مهارت‌های سواد و ارتقای سلامت جامعه باشد.

در ادامه نشست  دکتر فروزان گنجی مجری طرح تحقیقاتی با عنوان  " بررسی ارتباط سواد سلامت و رفتارهای غربالگری سرطان ها در سالمندان شهرکرد " با اشاره به افزایش آمار سرطان در چهارمحال و بختیاری طی سالهای اخیر، گفت: یکی از اقدامات موثر در کنترل انواع سرطان‌ها و بهبود کیفیت زندگی مبتلایان، تشخیص زودهنگام است که در همین راستا غربالگری اهمیت بالایی پیدا می‌کند.

گنجی افزود: این تحقیق که بر روی 351 نفر از سالمندان شهرکردی که اطلاعات آنها در سامانه سیب ثبت شده بود، انجام شد به این نتیجه رسیدیم که بهبود سواد سلامت ممکن است استراتژی موثری در بهبود و ارتقای انجام غربالگری سرطان‌ها در سالمندان باشد از همین رو تدوین برنامه‌های جامع، ایجاد رسانه‌ها و مواد آموزشی ساده و قابل فهم و همچنین مداخلات آموزشی کارآمد برای افراد با سواد ناکافی می‌تواند گامی موثر برای توسعه مهارت‌های سواد و در نهایت ارتقای سلامت در جامعه باشد.

برنامه‌های آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده به منظور ترویج فرزندآوری توصیه می گردد.

همچنین خانم دکتر زیبا رییسی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری، متخصص سلامت باروری و مجری طرح تحقیقاتی" بررسی تاثیر آموزش فرزندآوری مبتنی برتئوری رفتار برنامه ریزی شده بر ارزش فرزند و قصد رفتار زوجین بدون فرزند در شهر شهرکرد سال 1401 " عنوان نمودند:

با توجه به سیاست‌های جمعیتی کشور به نظر می‌رسد اجرای مداخلات در خصوص فرزندآوری می‌تواند در تصمیم آگاهانه خانواده‌ها برای فرزندآوری موثر باشد.

وی تصریح کرد: نتایج تحقیقاتی که بر روی 70 زوج بدون فرزند در سطح شهر شهرکرد انجام شد، نشان داد آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده باعث افزایش قصد فرزندآوری و ارزش فرزند در زوجین بدون فرزند می‌شود بنابراین این برنامه آموزشی برای ترویج فرزندآوری توصیه می‌شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان همچنین استفاده از برنامه‌های آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده برای ترویج فرزندآوری را توصیه کرد.

با مداخلات رفتاری می‌توان پیش از اینکه بیماران دیابتی به یکی از این عوارض این بیماری مبتلا شوند از آن پیشگیری کرد.

در ادامه نشست خانم کبری نوریان مجری طرح تحقیقاتی " شناسایی الگوهای فرسودگی دیابت و ارتباط آن با پریشانی دیابت، افسردگی دیابت در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در استان چهارمحال و بختیاری در سال 1401 " بیان کردند با اشاره به افزایش شیوع بیماری‌های غیرواگیر در جهان، کشور و به تبع آن در این استان طی سالهای اخیر به ویژه بیماری دیابت نوع2 ، اظهار داشت: بر اساس آخرین پایش‌های انجام شده، 10.7 درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری معادل 24 هزار و 417 نفر، مبتلا به بیماری دیابت نوع 2 هستند.

وی افزود: با وجود پیشرفت‌های علم پزشکی، شیوع دیابت نه تنها کاهشی نشده بلکه افزایشی هم هست که در این میان می‌طلبد بر ارتقای سواد سلامت و خودکارآمدی بیماران بیش از پیش کار کرد.این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان تصریح کرد: در این طرح تحقیقاتی به ارتباط بین دیابت نوع 2 و بروز عوارضی نظیر فرسودگی، پریشانی و افسردگی در بین مبتلایان پرداخته شده است و نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که مبتلایان، درگیر یکی یا همه این عوارض می‌شوند از همین رو با مداخلات رفتاری می‌توان پیش از اینکه بیماران دیابتی به یکی از این عوارض مبتلا شوند از آن پیشگیری کرد. نوریان افزود: نتایج تحقیقات حکایت از آن دارد که بیماران دیابتی در استان نیازمند حمایت و توجه هستند و می‌طلبد سیاستگذاران حوزه سلامت در خصوص راهکارهای حمایتی در خانواده و اجتماع برای آنها برنامه داشته باشند

خبرگزاری ایرنا

جهانبین نیوز